background

Reciklaža starog motornog ulja

Samo 1 litar motornog ulja može
da zagadi 1 000.000 litara čiste vode

Zašto je staro motorno ulje opasno i
zašto ga treba reciklirati?

Recikliranjem motornog ulja iz Vašeg vozila, motorcikla, automobila, kamiona, broda ili industrijskog ulja, pokazujete prednost da se zaštiti šivotna sredina za buduće generacije dok u isto vreme čuvamo izvore energije.

Staro motorno ulje sadrši hemijska jedinjenja koja odložena u prirodu zagadjuju zemlju i vodu. Zbog toga se reciklaža motornih ulja može raditi samo u postrojenjima koja poseduju odgovarajuću licencu dobijenu po Zakonu o zaštiti životne sredine i infrastrukturu za bezbedno rukovanje ovom vrstom otpada.

Koje su prednosti recikliranja?

Recikliranje sprečava da se rabljeno ulje nađe u našim rekama, potocima i jezerima. Takođe, sprečava taloženje ulja u podzemnim vodama, koje direktno utiču na našu pijaću vodu. Recikliranje čuva energiju i vredne sirovine.

Ako reciklirate samo 8 litara korišćenog ulja,
možete proizvesti dovoljno struje za potrebe
prosečnog domaćinstva za 24h.

Automobili su neizostavni deo života za većinu nas. Ali su i čiste zalihe vode za piće. Šta ćemo učiniti sa korišćenim uljem iz našeg automobila, kamiona ili fabričkog postrojenja ima važnu ulogu u balansiranju zdrave i čiste životne sredine za nas i nače buduće generacije.

Mnogi su upoznati sa recikliranjem papira, limenki, staklnih i plastičnih boca, ali možda niste svesni svih napora koje se čine kako bi navikli korisnike ulja i maziva da po zakonu i etičkim odnosom prema prirodi recikliraju korižćeno ulje.

Motorno ulje ima vrednost i kada se korišćeno istoči iz motora. Takvo rabljeno ulje, može se posle reciklaže koristi kao sirovina za mnoge druge proizvode koji su ekološki čisti i u sebi nemaju opasnih materija.

U Srbiji vozil godišnje potroše više od 50.000 tona
motornog ulja.reciklira se svega 10 odsto.

Čak i nakon žto sipate motorno ulje u Vaše vozilo u ambalaži ostane određeni procenat motornog ulja koje može da zagadi životnu sredinu. Kantice od ulja nemojte bacati u komunalni otpad već ih odnesite do prve (bolje opremljene) benzinske pumpe koja ima posebne kontejnere i prostorije za skladištenje ove vrste otpada.